tirsdag den 17. august 2010

Dengang...

1950'erne


Stilethælene var en italiensk opfindelse og den begyndte først i 50erne. sidst i 50erne blev nederdelene korte og uden rynker. De unge elskede afslappet tøj og ville for alt i verden ikke ligne deres forældre.
Stropløs aftenkjole overdelen havde indsyede stivere til at holde den på plads. Hvis man var blandt de fladbarmede måtte de passe på når de dansede for ellers ville de vidde skørter trække overdelen med sig så den polstrede barm sad bag på ryggen.
I 1952 blev teenagernes trekvarte jeans bukser moderne.
I 1953 blev moden megalang jakke med fløjlskrave, smalt slips og bakken barter.
Moden for damer den rundskørtet nederdel.
Selskabs tøjet i 1956 var et stærkt farvet skærf.
I 1957 blev moden den franske sækkekjole den var vid foroven og snæver forneden.
I 1958 blev den korte overfrakke til mænd og korte nederdele til kvinder den hel store mode.

1960'erne

At tale om 1960ernes mode kan virke som en selvmodsigelse, da der var flere forskellige trends. Nogle hovedtræk kan dog fremhæves.Befolkningen - i særdeleshed ungdommen - havde fået flere penge mellem hænderne. Samtidigt var nye syntetiske tekstiler kommet på markedet. Det gjorde klæder billigere end tidligere.
Det var modeskabere, der var klar til at udnytte dette, som skabte 60ernes trend. Mange af dem - for eksempel Mary Quant - var englændere. Det betød, at det nye modmekka blev 'Swinging London' - i særdeleshed Carnaby Street og Kings Road.
Noget af det som skabte sensation i 1960eren var den lårkorte mode. Efterhånden var kjolesømmene kravlet så langt op, at man talte om miniskørtet.
Årtiets mest berømte fotomodel hed Lesley Hornby, men kaldte sig for Twiggy. Hun var i 1966 16 år, da hun fik benævnelsen 'årets ansigt'. Med store øjne, trutmund og en spinkel krop havde hun et nuttet look, som gjorde hende til 1960ernes kvindeideal.

1970'erne

v hippierne med derse lange hår den mest fremtrædende ungdomskultur. Selvom hippierne på mange måder var et oprør, mod det som modebranchen stod for, lykkedes det hurtigt for modeindustrien at udnytte de nye trends. Dermed blev tøjet psykedelisk og mangefarvet. I 70 erne startede hippistilen rigtig for alvor. Det var store flower power-bukser, lange skørter og cowboy bukser med rigtig meget vidde. De blev brugt næsten non stop. Også små stramme hot pants ( stramme shorts). Punkstilen kom også ind: netstrømper, cowboybukser med store huller, læderjakker, piercinger, farvet hår i rød, blå, grøn osv. Der var klippet i hanekam.
1980'erne

1980'erne var det igen lange kjoler med talje og gerne et bælte til at fremhæve figuren. Man skulle helst vise bare pletter på overkroppen, f.eks. en bar skulder, en bar ryg eller en bar plet ved brystet. Der var skørter af alle slags, lange, korte, snævre og løse. Senere blev skørterne korte og med forskellige faconer, f.eks. lidt puffet eller bare stramt. På denne tid var man heller ikke længere så kræsen, der var flere modeller og farver at vælge mellem på hylderne nu. Havde man lange ærmer, var det oftest med skulderpuder.I 1980'erne hed det sporty look. Bredskuldrede jakkesæt, stramme cykelshorts, træningsdragter og joggingtøj. Kvinderne blev meget maskuline. Knæbukser af fløjl og korte heppekorsskørter blev også meget moderne. Lady Dianas eventyrlige brudekjole i 1980 blev kopieret utallige gange til mindre bryllupper, og det var med til at skabe en trend for romantiske aftenkjoler

1990'erne
(Beverly Hills 90210 er det perfekte eksempel på hvordan man gik klædt i 90'erne!)
I starten af 1990'erne kom cowboybukserne frem som festtøj, og de skulle helst være snævre hele vejen ned ad benet. Kjolerne skulle være stramme og korte, og de skulle helst være med flæser på kjolens skørt. Ellers var der ingen synderlig ændring fra sidst i 1980'erne.
Man begyndte at finde 1960'ernes flowerpower-stil frem igen, og dette var hovedsageligt til unge menneskers fester. Trompetbukser blev meget populære sammen med en overdel i alt fra en spraglet skjorte til en ensfarvet sweater. Nu er det blevet populært med en underkjole eller nederdel uden over bukserne og en enkel bluse til. Benvarmere er blevet populære under bukserne og ned over fodtøjet til en nederdel, og de er der ikke for at varme, men fordi de er "smarte" (smag og behag).

//Selma

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Alle billeder på bloggen har vi enten selv taget eller fundet på nettet. Hvis du ejer rettighederne til nogle af disse billeder. Så skriv venligst til Monalisa på Monalisa.s95@live.dk og billederne vil øjeblikkeligt blive fjernet. Alle billeder vi selv har taget tilhører os. Vær sød og indsæt link der fører tilbage til denne blog